facebooktwitterpinterest

Anmeldelser, kontaktoplysninger for Skjern Vindmølle

"Skjern Vindmølle blev bygget i 1872 ved Albæk uden for Skjern. Senere rykkede den ind til den hastigt voksende stationsby Skjern. Men her måtte den vige for de høje bygninger, der skærmede for vinden, og derfor er møllen blevet flyttet ikke mindre end tre gange. I dag fungerer Skjern Vindmølle som et kulturhus og museum. Skjern Vindmølle er en del af Ringkøbing Fjord Museer."
Adresse: Marupvej 25A , 6900 Skjern
Telefonnummer: 97 35 29 73
By: Skjern
Rute: Marupvej 25A
Postnummer: 6900


Nærliggende lignende virksomheder
Bymuseet Bymuseet 485 måler
Skjern-Egvad Museum Skjern-Egvad Museum 497 måler
Bundsbæk Mill Bundsbæk Mill 6 km Virker noget forfaldent! Ses tydeligt som "efterladt" ikke i brug. ‍
Anmeldelser
Vi fik en rigtig grundig rundvisning, med god forklaring af alle funktionerne i møllen. Samt historie om bygning af møllen, der er blevet flyttet 2 gange. Vi siger mange tak.
Fantastisk stykke historie. Burde besøges af alle.
Smuk og meget velholdt mølle som helt sikkert er et besøg værd. Skjern Vindmølle er en hollandsk mølle, der er karakteristisk ved at det kun er møllehatten med vingerne, der drejer rundt. I 1978 overlader den sidste møller Skjern Vindmølle til Skjern Kommunes Bevaringsforening. I 1987 overtager Skjern-Egvad Museum den gamle mølle og åbner den som museum i 1991. Historien om Skjern Vindmølle I 1882 danner Skjern Vindmølle og jernbanestationen centrum i den voksende stationsby Skjern. Møllen maler op igennem tiden korn for egnens bønder og sørger for el til byen under 1. verdenskrig. Skjern Vindmølle vidner i dag om Skjerns udvikling - også selv om møllen oprindeligt er fra Albæk. Skjern Vindmølle flytter til Skjern I 1872 bliver Skjen Vindmølle bygget. Det er bare ikke Skjern Vindmølle endnu, for møllen bliver bygget i Albæk - en lille by 7 km. øst for Skjern. Da jernbanen så i 1875 kommer til Skjern, trækker det folk til. Det opdager møller P. C. Jensen hurtigt, og i 1882 flytter han sin mølle til Skjern. Han opfører møllen lige over for jernbanestationen, og herefter udvikler Skjern by sig omkring jernbanestationen, og det der nu er Skjern Vindmølle. Ingen høje bygninger I starten var der et forbud mod at bygge høje bygninger omkring Skjern Vindmølle. Møllen havde brug for vind til at dreje rundt, og for høje bygninger ville skærme for vinden. Det var dog kun i de første par år der udelukkende blev benyttet vindkraft. Allerede i 1884 installerede den nye møller, Jens Pedersen, en dampmaskine og i 1913 fik Skjern Vindmølle en dieselmotor. Atter luft under vingerne Forbuddet mod at bygge høje bygninger omkring Skjern Vindmølle, kunne efterhånden heller ikke håndhæves mere. Vindmøllen fik problemer med at få vind nok, og der skulle en krig til, for at Skjern Vindmølle ikke sygnede hen. Under 1. verdenskrig fik man atter brug for vindkraft, og møllen blev derfor flyttet til et mindre højtbebygget område på Marupvej. Her var der mere vind, og Skjern Vindmølle kunne nu trække Skjern Elværk og forsyne byen med el. Skjern Vindmølle ligger stadig i dag på Marupvej. Den berømte “kyllinge-blanding” Den unge møller, Johannes Lund, overtager i 1924 Skjern Vindmølle. Han bygger hurtigt en god forretning op, ved at male dyrefoder. Især hans “kyllinge-blanding” bliver populær. Egnens bønder har en aftale med mælkekusken, som tager deres korn med til møllen og har mel med tilbage. Så skal bønderne kun ind til møllen på betalingsdage, hvor der sagtens kunne være en 15-20 bønder på møllen som drak kaffe og udvekslede nyheder. Den sidste møller Johannes Lund dør i 1965 og her overtager hans søn Skjern Vindmølle. Udviklingen har desværre næsten allerede overhalet møllen og i 1978 overlader Erik Lund Skjern Vindmølle til Skjern Kommunes Bevaringsforening. I 1987 overtager Skjern-Egvad Museum den gamle mølle og åbner den som museum i 1991.
Flot vartegn for byen. Stor opbakning af frivillige til at holde den i stand.
Hyggeligt sted, hvor man kan sætte sig tilbage i tiden
Flot gammel mølleBesøgstidspunktWeekendVentetidIngen ventetidReservation anbefalesJa
Skøn udstilling med Ibov produktioner - arrangeret af Alice Agger.
Hyggelig oplevelse, glæder os til at opleve møllen i arbejde
Dejlige foredrag.
Reageer op deze plaats

Tilføj dette kort til din hjemmeside;



Vi bruger cookies

Vi bruger cookies og andre sporingsteknologier til at forbedre din browsingoplevelse på vores websted, for at vise dig personligt indhold og målrettede annoncer, for at analysere vores webstedstrafik og for at forstå, hvor vores besøgende kommer fra. Fortrolighedspolitik